Şifalı Bitkiler Ve Sağlıklı Beslenme
Sitemizden yararlanmak için lütfen üye olunuz!


Şifalı Bitkiler Ve Sağlıklı BeslenmeHoşgeldiniz, Misafir.
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaSSSKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Kulak Burun Boğaz Hastalıklarında Radyofrekans (radiofrequency) Yöntemi
C.tesi Tem. 09, 2011 9:11 am tarafından Sadeemir

» Bronşit Belirtileri ve Tedavisi
C.tesi Tem. 09, 2011 9:10 am tarafından Sadeemir

» Tehlikeli Ağız Yarası = Noma
C.tesi Tem. 09, 2011 9:10 am tarafından Sadeemir

» Horlama ve Horlama Tedavisi
C.tesi Tem. 09, 2011 9:09 am tarafından Sadeemir

» Kulak Ağrıları...
C.tesi Tem. 09, 2011 9:09 am tarafından Sadeemir

» Kulakta Kireçlenme Belirtileri - Kulakta Kireçlenme Teşhisi - Kulakta Kireçlenme Tedavisi
C.tesi Tem. 09, 2011 9:08 am tarafından Sadeemir

» İşitme Siniri Uru Belirtileri - İşitme Siniri Uru Tedavisi - İşitme Siniri Uru Teşhisi
C.tesi Tem. 09, 2011 9:08 am tarafından Sadeemir

» Sinüzit - Sinüzit Belirtileri - Sinüzit Belirtileri Nelerdir
C.tesi Tem. 09, 2011 9:07 am tarafından Sadeemir

» Geniz Eti Ameliyatı Hakkında - Adenoidektomi
C.tesi Tem. 09, 2011 9:07 am tarafından Sadeemir

Kabe’den Canlı Yayın
Destekleyen Siteler
Görevimiz sizi doğru adrese ulaştırmak.
Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!

Paylaş | 
 

 Az pişmiş dana etinden korkun

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Sadeemir
Admin
avatar

Aktiflik :
700 / 999700 / 999

Mesajlar : 238
Üyelik tarihi : 19/06/11

MesajKonu: Az pişmiş dana etinden korkun   Paz Haz. 26, 2011 5:15 pm

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]



[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Acıbadem Kayseri Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik
Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Sümerkan, Almanya'dan başlayarak
Avrupa'nın birçok ülkesini etkisi altına alan EHEC salgınının büyük bir
kısmının, iyi pişirilmemiş sığır kaynaklı gıdalarda (kıyma, tütsülenmiş
et, süt) oluştuğunu, hastalığın insanlara, pişmemiş veya az pişmiş
etler, özellikle hamburgerler aracılığıyla bulaştığını bildirdi.








Sümerkan, yaptığı açıklamada, “Entero-Hemorajik Escherichia coli”
bakterisinin kısaltılmış ismi olan EHEC'in, medyada çoğu kez yanlış bir
kullanımla “virüs” olarak tanıtıldığına dikkati çekti.
EHEC'in, genelde çeşitli tip ishallere neden olabilen bir grubun
üyesi olduğunu ifade eden Sümerkan, çok daha hafif seyredebilen ve
“turist ishali” olarak bilinen hastalığa da farklı bir Escherichia coli
tipinin neden olduğunu anlattı.
Sümerkan, EHEC'in en önemli özelliğinin diğer Escherichia coli
bakterilerinden farklı olarak güçlü bir toksin meydana getirmesi
olduğunu vurgulayarak, bakterilerin vücuda girip bağırsakta çoğalmaya
başladığında, toksin üreterek hem bağırsakta kanlı ishale neden
olduklarını hem de bağırsak sisteminden dolaşıma geçerek organlara zarar
verdiklerini söyledi.
Sitotoksin adını verilen bu toksinlerin, kan dolaşımına geçtikten
sonra damar duvarını oluşturan endotel hücrelerine, böbreklerde bulunan
bazı hücrelere, alyuvarlara bağlandıklarını ve bu hücrelerde hasar
meydana getirdiklerini belirterek, “Bunun sonucunda pıhtılaşmaya neden
olan bazı faktörler salınıyor, trombosit adı verilen pıhtılaşma
pulcukları kümeleşiyor. Ardından, başta böbrekler olmak üzere
organlardaki kılcal damarlar tıkanıyor ve bu organların görevlerinde
bozukluk meydana geliyor. Ayrıca alyuvarların tahrip olması sonucu anemi
(kansızlık) oluşuyor” dedi.
KANLI İSHAL UYARIYOR
Sümerkan, özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda ve erişkinlerin
yaklaşık yüzde 10'unda toksinlerin oluşturduğu organ bozukluğu nedeniyle
ağır bir tablo ile karşılaşıldığına dikkati çekerek, ishal belirtileri
için kuluçka döneminin genellikle 3-4 gün olduğunu, bu dönemin 1-2 gün
kadar kısa olabileceği gibi 5-8 güne kadar uzayabileceğini de kaydetti.
Başlangıçta kanlı olmayan ishalin bir iki gün içerisinde kanlı olmaya
ve karın ağrıları varsa artmaya başladığını belirten Sümerkan, toksinin
neden olduğu ve organları etkileyen belirtilerin, genelde ilk
belirtilerin ortaya çıkmasından bir hafta-on gün sonra ortaya çıktığını
ifade etti.
Prof. Dr. Bülent Sümerkan, EHEC bakterisinin ana kaynağının başta
sığır olmak üzere çiftlik hayvanlarının, kendi dışkıları ile kirlenmiş
etlerinin iyi pişirilmeden tüketilmesi olduğunu vurgulayarak, “Bunun
yanında, hastalığı belirtili ya da belirtisiz geçiren insanların,
dışkıları ile kirlenmiş ortam ve iyi yıkanmamış elleriyle gıda
hazırlamaları. Özellikle, hastalığı geçiren kişilerin bir kısmında,
bakterilerin dışkılarında uzun süre bulunduğu görülüyor. Salgınların
büyük bir kısmı, iyi pişirilmemiş sığır kaynaklı gıdalar (kıyma,
tütsülenmiş et, süt) yoluyla oluşuyor. Hastalık insanlara, pişmemiş veya
az pişmiş etler, özellikle hamburgerler, aracılığı ile bulaşıyor.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, klorlanmamış içme suları,
hatta doğal gübre ile yetişmiş çiğ tüketilecek sebzelerin iyi yıkanmadan
veya bu tip gıdaların dışkı (kanalizasyon) ile kirlenmiş su ile
yıkanmaları sonucu oluşuyor” diye konuştu.
Tedavide, bağırsak hareketlerini azaltan ilaçların kullanılmasının
doğru olmadığını, bu tip ilaçların kullanılmasının, bağırsakların
EHEC'den temizlenmesini geciktirip toksin emilimini devam ettirerek
organlara zarar verme riskini artırdığını kaydeden Sümerkan, şunları
anlattı:
“Bakterilerin düşük enfektif dozu nedeniyle (10 ile 100
bakteri enfeksiyon oluşturabilir) insandan insana da bulaşabiliyor.
Özellikle çocuk yuvalarında veya yaşlı bakımevlerinde bakterinin
bulaşması sıklıkla yaşanıyor. EHEC enfeksiyonları, genel hijyen
önlemlerinin alınmasıyla önlenebiliyor. Enfekte olması muhtemel
hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, gıdaların hazırlanmasında
hijyen kurallarına uyulması çok önemli. Pastörize edilmemiş
sütler mutlaka kaynatıldıktan sonra içilmeli. Özellikle hamburgerlerin et
kısımları
iyi pişirilmeli. Sebzeler uygun şekilde yıkanmalı. Hastalar ve nekahet
döneminde olanlar (bakteri enfeksiyon düzeldikten sonra 8 hafta kadar
dışkıda bulunabiliyor) gıda işlerinde ve özellikle risk altında bulunan
çocuk yuvası, yaşlı bakımevi gibi yerlerde çalıştırılmamalı. Bakterinin
dışkı ile bulaşabileceği sularda yüzülmemeli. Kapalı su tüketilmeli,
eller sıkça yıkanmalı. Çiğ tüketilecek sebzelerin, çok iyi ve güvenilir
sular ile yıkanmasına özen gösterilmeli. Dışarıda, çiğ sebze içeren
salata gibi yiyecekler, bu aralar tüketilmemeli.”
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sagligim.forumdizini.net
 
Az pişmiş dana etinden korkun
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Şifalı Bitkiler Ve Sağlıklı Beslenme :: Sağlıklı Yaşam Ve Genel Bilgiler :: Beslenme ve Diyet-
Buraya geçin: